Att den första folder vi gjorde 2004 fick en kvadratisk form minns jag som självklart. Mina svartvita bilder är fotograferade med en Rolleiflex från 60-talet, en underbar mellanformatskamera med kvadratiska negativ. Jag är helt förälskad i det formatet, och lite irriterad över att Instagram numera gjort kvadraten till norm, nu är den inte bara min längre! Å andra sidan, formen är nu lättläst för alla!

När Ann Tavelin på Base Media Norr 2005 skulle designa min första hemsida ville jag naturligtvis behålla mina färger men var inställd på att den i övrigt skulle komma att se ut som alla andra hemsidor. Varje medium har ju sitt språk. Inte då! Ann ville behålla den kvadratiska formen även på hemsidan. Det här är ju din form! Så blev det och glad var jag.

I det sena 2016 när vi tar oss an den igen och jag säger att jag fortfarande tycker om min form, får Ann lite hicka. Inte för att hon inte tycker att den håller, det gör den absolut, men hur ska hon kunna göra den kompatibel med mobiler och plattor? Fast det säger hon inte till mig förstås. Till mig, kunden, säger hon: det blir en utmaning men det ska gå!

Och hon löste det, naturligtvis! Kvadratkänslan finns kvar. I dag är både Ann och jag nöjda och väldigt stolta över Studio Stolterman Storytellings webbplats. Och för att återigen citera min grafikervän Maria som gjorde logotypen och första foldern: ”man har igen när man har gjort en riktigt bra form. Den här kommer att hålla.”

Jag vill också säga: visserligen har alla medium sitt språk. Men var inte rädd för lite språkliga avvikelser. Det kan vara precis det som fångar publikens/kundens intresse. Och som gör att just Ditt sätt att uttrycka Dig är det som stannar kvar i minnet!

Veckans filmtips

Helt opretentiöst kommer jag att med varje reflektion bifoga ett litet filmtips. De kan vara ur olika genrer och är ofta inte bland de mest kända, men de har det gemensamt att de förmedlar en berättelse, väl berättad.

Den första filmen är dock något mer bekant. Dessa veckor, när Vita huset står under världens största strålkastare vill jag tipsa om Maktens män, ett drama i Washingtonmiljö med skådespelare som Georg Clooney, Ryan Gosling, Philip Seymour Hoffman och Paul Giamatti m fl. Maktens män är regisserad av George Clooney. Rekommenders varmt!

Trevlig helg!

Maria