Visst är det så att Nytt år, ny start! är en slags synonym! Även om det mesta kanske rullar på precis som det gjorde året innan finns den där intellektuella känslan av att en ny kalender ger oss en ny chans, eller hur?

Kanske är det nu du skulle vilja ta tag i det där med hemsidan som inte känns helt rätt längre? Och hur är det, känner du att ditt budskap når ut och fram? Och handen på hjärtat, ver du alldeles säkert vilket ditt budskap är? Nytt år, ny start!

När jag i Studio Stolterman Storytelling möter kunder i sådana ärenden arbetar vi i en processmall. Kunden kan ibland tycka att det känns onödigt med ett processarbete, hen har ju anlitat mig för att fixa till nåt som inte funkar. Men som alltid måste jag då svara att jag inte kommer att kunna göra ett tillfredsställande arbete om jag inte vet  vad kunden behöver. Ett hus blir aldrig bättre än dess beställare, som arkitekten Kjetil Thorsen uttrycker det.

När kunden och jag börjar vårt arbete ställer jag ett antal frågor:

  • Vilken är din målgrupp?
  • Vilket är ditt syfte gentemot dina kunder?
  • Vilket är ditt syfte för dig?
  • Vilket är ditt mål för dig och ditt mål för dina kunder = vilket är ditt framtida uppnådda tillstånd?
  • Vad vill du berätta?
  • Vilken känsla vill du förmedla?

Det här är inte alltid lätta frågor att svara på, då kan det vara bra att känna Nytt år, ny start! Svaren är nämligen väldigt viktiga för att komma fram till hur du ska kommunicera din verksamhet. Utifrån dem arbetar vi sedan oss framåt. Har du ett nytt företag behöver du ett namn, kanske en underrubrik – slogan – mantra, logotype, och ett visuellt uttryck.

När allt det finns på plats är förutsättningarna för att hemsida och andra plattformar berättar det du vill goda. Vid en omorganisation kan frågorna vara en hjälp i en ofta smärtsam process. Och har du en etablerad verksamhet kan det ändå finnas skäl att ställa sig frågor som du kanske inte gjort på ett tag. Vem vet, svaren är möjligen nya! Nytt år, ny start!

Veckans filmtips

Veckans filmtips heter faktiskt En ny start! Matt Damon och Scarlett Johansson spelar huvudrollerna i berättelsen om en man som när hans fru dör, tillsammans med sina barn bestämmer sig för en nystart i livet och gör någonting oväntat – han köper ett zoo, ett inte alltför välskött företag. Filmen som bygger på en sann historia och är regisserad av Cameron Crowe är en både underhållande och tänkvärd dramakomedi. Mycket nöje!

Trevlig helg!

Maria