I Seattle USA finns Matt Smith. Han är skådespelare, filmare, improvisatör, föreläsare, lärare och en hejare på den ädla amerikanska konsten snabbtalande auktionsutropare. Han är också en god vän till mig. Här får du veta mer om Matt.

För många år sedan nu anlitade Matt Smith mig för att göra en liten film för sin hemsida. Vi ville hålla den väldigt stram. Han skulle framföra sitt budskap direkt in i kameran, rakt upp och ned i en tagning. Därför att det är så hans publik och kunder möter honom. Det var frestande att åka runt hela vackra Seattle och göra snabba klipp än här än där, men nej, det var det enkla som kändes rätt.

Nu ska det ju sägas att detta enkla inte är enkelt för de flesta människor. Men för Matt Smith som har som sitt levebröd att nå människor med sin röst, sitt ansikte och sitt budskap var ju detta a piece of cake.

Skulle man kunna tro. Eftersom det var Matt som var proffset i sammanhanget höll jag mig till det jag kunde. Valde rätt plats i huset där vi spelade in. Ställde kameran så att jag utnyttjade ljuset på bästa sätt. Kalibrerade. Valde rätt bländare. Satte mikrofon och lämplig ljudnivå. Och startade kameran.

Jag var övertygad om att Matt skulle sätta detta direkt. Men icke. Och till min förvåning behövde han regi! Det är ju nånting som jag naturligtvis skulle ha gett en kund som inte har någon erfarenhet. En sådan behöver massor med stöd och positiv feedback i en för de flesta obehaglig situation framför en kamera. Men här jobbade jag ju med ett proffs!

Det visade sig att även proffs behöver proffs. I det här fallet blev skådespelaren Matt Smith helt enkelt en kund till mig. Och jag fick plocka fram de verktyg jag använder med vilken kund som helst. Det var en intressant och lärorik erfarenhet. För vilket proffs kan du vara proffset?

Titta här i början av den lilla filmen The Fish Restaurant Yet to Happen. Jag hade gett Matt regin att starta med att titta ut genom fönstret och sen vända upp ansiktet mot kameran. Det fungerar väl fint?

Veckans filmtips

Kommer ni ihåg den där scenen i Sleepless in Seattle när Tom Hanks kommer hem till sin husbåt och regnet öser ned? En brevbärare väntar på honom med en hel säck med brev efter att sonen ringt in till ett radioprogram och sökt en ny fru till sin pappa. Brevbäraren är Matt Smith och filmen en riktig klassiker signerad Nora Ephron! Att Meg Ryan spelar den kvinnliga huvudrollen behöver jag väl knappast påminna om. Och skulle påsken av någon anledning behöva en kultfilm från 1993, se den igen!

PS. Husbåten finns på riktigt. Jag har varit där 🙂

Glad påsk!

Maria