I det magiska ljuset under midsommarveckan 2014 fick vi vara med om A Choral Midsummer Light’s Dream, läs mer om den här. Nåja, det var blåsigt och regnigt och +8° på midsommaraftonens dag, lika kallt/varmt som på nyårsaftonen som inledde året, men magiskt blev det likväl!

Jag är medlem i Kammarkören Sångkraft, och redan på sent 80-tal skapade vi ett koncept för en internationell körfestival i Umeå. Genom egna erfarenheter utomlands visste vi exakt hur vi ville att den skulle vara. Umeå kommun tyckte det var en toppenidé men ville inte öppna plånboken, så där tog det stopp.

2010 var vi några i kören som var sugna på att göra ett nytt försök. Men en internationell festival är ett stort åtagande, hur skulle vi göra för att få hela kören lika engagerade som vi var?

Jag föreslog att vi skulle presentera idéen i form av en framtidsberättelse. Scenario planning skulle man kalla det på företagsspråk. Jag skrev en bildrik och livfull berättelse av hur festivalen skulle gestalta sig. Iscensatte den känsla som vi ville att festivalen skulle genomsyras av. Och så lästes den upp på en repetition.

– Den tar vi väl rakt av! Var vår ordförandes reaktion. Riktigt så enkelt var det förstås inte, men resultatet blev A Choral Midsummer Light’s Dream – Umeå International Choir Festival som genomfördes midsommarveckan 2014. Att Umeå utsågs till Europas Kulturhuvudstad det året borgade för ekonomin.

Att det sedan blev den kallaste och regnigaste midsommar sen mätningarna började brydde våra gäster sig inte om. För de 950 sångare från 9 länder fördelade på 34 körer och vokalgrupper blev A Choral Midsummer Light’s Dream en magisk vecka, fylld av mänskliga och musikaliska möten, precis som vi drömt om. Och Umeå blev en lika magisk plats. “Hit vill jag flytta!”, hörde vi många lyckliga korister utbrista.

Kammarkören Sångkraft hade inte tidigare arrangerat annat än våra egna konserter. Och här satte vi en stor internationell körfestival perfekt intonerad på första försöket! Hade vi haft ekonomiska möjligheter att göra festivalen till ett återkommande evenemang skulle vi ha putsat på detaljer förstås, men vi kan verkligen vara stolta över att vårt koncept fungerade så väl och hur vi genomförde det.

Men hur blev det så? Vad var nyckeln? Jag tror att en del av svaret ligger i framtidsberättelsen. Genom tydliga bilder blev festivalen synlig för vårt inre öga. Och under arbetet kunde vi alltid gå tillbaka till den. Är vi på rätt spår? Går vi mot vår dröm? Och naturligtivs var en positiv och engagerad arrangerande kör avgörande för att uppfylla drömmen!

Veckans filmtips

Så här inför sommaren bjuder jag gärna på två tips. Om du själv vill uppleva A Choral Midsummer Light’s Dream går det faktiskt alldeles utmärkt! Här finns livesändningarna från alla stora konserter samlade, många timmar fantastisk vokalmusik väntar på att få upplevas igen, eller upptäckas av fler!

Men jag vill också tipsa om en vacker, rolig och berörande spelfilm. I den brittiska  A Song for Marion får vi möta cancersjuka Marion som förgyller sin sista tid i livet med att sjunga i kör med sina vänner, och hennes trumpne man Arthur oförstående för hennes hobby. Vanessa Redgrave och Terence Stamp är lysande i sina roller, och en körfestival där Arthur visar en helt oväntad sida har också en huvudroll. Mycket nöje!

Nu önskar jag en riktigt skön sommar!

Maria