Den här veckan vill jag lyfta fram Studio Stolterman Storytellings illustratör Adam Stolterman som i dagarna levererat sin serieroman Ellna till förlaget!

Adam har många strängar på sin lyra eftersom han också är vår huskompositör, han har skrivit musiken till de flesta av våra filmer. Och inom både musik och bildkonst har han satt upp mål för sig själv. Ett av dem är att ge ut en serieroman. Ellna är historien om en flicka i ett forntida i Norden som genom sina upplevelser får lära sig att världen är betydligt mörkare men också mer magisk än hon förstått. och Adam är både författaren och konstnären bakom berättelsen.

Det var vintern 2016 som Adam på allvar började flika in arbetet med sitt personliga projekt Ellna mellan olika uppdrag. Till Stockholms internationella seriefestival i maj i fjol hade han ett antal målningar klara, satte ihop dem, skrev ut några sidor och åkte ned. En sida blev kvar på ett cafébord och när Adam kom hem hade han ett mail från serieförlaget Epix som hade råkat se den och tyckte om den. Epix var intresserade av att ge ut Ellna som serieroman!

Det blev många och mycket intensiva månader för Adam som skulle leverera hundra sidor i månadsskiftet februari-mars. Till tryck går Ellna 15 april och det ska bli väldigt spännande att få se det färdiga resultatet!

Adam är en disciplinerad man. I många år har han målmedvetet tränat på de olika tekniker som han tycker sig behöva behärska för att kunna uttrycka det han vill. Det är väl känt att mål, träning och hårt arbete är de viktigaste komponenterna för att komma framåt och lyckas inom de flesta områden.

Men det finns också en faktor som det inte pratas så mycket om, kanske för att den inte ligger inom vår kontroll, och vi vill ju gärna tro att vi kan kontrollera allt. Jag syftar på tur. Att en seriesida blir liggande kvar på ett cafébord och rätt person råkar lägga ögonen på den och plocka upp den, det kan väl inte vara annat än tur? Eller är det som Ingemar Stenmark brukar säga: ju mer man tränar desto mer tur få man? Om Adams bildberättelse inte varit så väl utförd och lockande hade den nog fått ligga kvar och inget mail hade blivit skickat. Å andra sidan, han hade inte kunnat träna sig till att rätt person skulle gå förbi just det bordet. Så tur finns nog trots allt.

Veckans filmtips

Inspirerad av Ellna vill jag den här veckan bjuda på en annan saga, en annan resa. Big Fish är den osannolika historien om Edward Blooms liv, såsom han berättar den för sin vuxne son under sina sista dagar. En förtrollande film i regi av Tim Burton och med skådespelare som Ewan McGregor, Jessica Lange, Albert Finney och Helena Bonham Carter. Njut!

Trevlig helg!

Maria