Det allt handlar om är just den frågan: vad vill du berätta?

Vare sig det gäller en hemsida eller en konferens, en företagspresentation eller en film, grundfrågan är alltid densamma. Vad vill du berätta? Vilket är ditt budskap? Vad är det du vill förmedla?

Mina uppdrag kan vara väldigt skiftande. Det kan vara soloföretaget precis i startgroparna, inte helt på det klara med inriktningen. Det kan vara myndigheten som behöver nå ut med ett budskap. Det kan vara projektet som vill dokumenteras för eftervärlden. Eller uppdragsgivaren med de stora resurserna som inte i första hand måste tänka på budgeten. Frågan är ändå alltid densamma. Vad vill du berätta?

När jag ställer den frågan brukar det bli ganska tyst. De flesta har faktiskt vaga begrepp om just det. Svaret kan vara “Jag vill ha med det här och det här och det här”. Inte helt ovanligt i kombination med många Power Point-bilder. Då frågar jag igen, ja, men vad vill du berätta? Jag kan få ställa den frågan många gånger. Ibland kan det behövas flera möten innan uppdragsgivaren har ett svar.

Men i en del fall övergår den där första tystnaden i betänksam kontemplation. Det är uppdragsgivare som bär en stark känsla för sin verksamhet inom sig. Då är det bara för mig att vänta. Och inom några minuter har jag fått något att arbeta med.

Det kan vara en symbolisk bild. Det kan vara ett minne. Det kan vara en bortglömd vision. Och tillsammans går vi vidare. Jag hjälper till med att hitta de rätta orden och tillsammans formulerar vi budskapet.

Varför är detta så viktigt? Jo, därför att här ligger kärnan. Hjärtat. När vi hittat hjärtat känner vi och uppfylls av pulsen i vår verksamhet. Och vill att också andra ska få ta del av den. Så, handen på hjärtat, vad vill du berätta?

Veckans filmtips

The Words är en amerikansk film om berättande, författande, berättad i flera spännande lager. En historia om en författare som på höjden av sin karriär får betala ett dyrt pris för att ha stulit en annan mans historia. Med skådespelare som Dennis Quaid, Bradley Cooper, Oivia Wade, Zoe Saldana och Jeremy Irons är det här en film som är fängslande, njutbar och väl berättad!

Trevlig helg!

Maria