Ta vara på din historia! När jag var liten åkte jag skrana (fast det ordet fanns inte då, vi åkte pulka) på masonitbitar utför backen nedanför gamla folkskolan. Ja, andra backar också, men den här låg snett mitt emot mitt barndomshem på Stallgatan i Nordmaling. Och egentligen var det inte masonit utan laminat.

I Nordmaling fanns vid den här tiden två fabriker för högtryckslaminat, det som i dagligt tal brukar kallas Perstorpsplattor. Den ena låg precis vid vår pulkbacke, det var Wallanders. Den andra låg ute vid E4:an, det var Karlabergfabriken. Sen fanns ju förstås också masonitefabriken i Rundvik, vi var bra på det där med pressade kraftpapper i nordmalingstrakten!

Det fina med att använda laminatbitar (som alltså var spill från fabrikerna) som pulka var att framsidan var glatt och perfekt att åka på när det var klubbsnö. Baksidan var liksom räfflad och den vände vi mot snön när det var isigt, den saktade ned det inte helt säkra ekipaget.

I Sverige finns nu endast en tillverkare av högtryckslaminat, och den finns i Nordmaling. Lamiroc bär den stolta nordmalingstraditionen vidare!

När jag fick uppdraget att göra en liten film för Lamiroc blev jag själaglad, detta var ju också min historia. Karlabergfabriken blev så småningom Lamiroc, och även om det var den fabrik som låg ute vid E4:an var det verkligen mammas gata.

Herrarna Karlsson Larsson och Berg som startade KarLaBergsfabriken var vänner till mina föräldrar och profiler i samhället. Och det vi barn var lika glada för som “pulkorna” var de fantasieggande mönsterproverna trädda på en metallsnodd som bestod av små kulor. Vi brukade få fjolårets prover, och de kunde man göra egna kortspel av, för att inte tala om hur de satte igång fantasier om heminredning.

Lamiroc har en 64-årig historia och ligger fortfarande på samma plats. De är traditionsbärare likväl som nyskapare. Ta vara på din historia du också, medan du siktar på framtiden!

Veckans filmtips

Den här veckan bjuder jag förstås på en film med industrianknytning! I Potiche – en fransk troféfru, tar chefens fru kommandot över familjens fabrik när maken tas som gisslan av de strejkande arbetarna. En underhållande komedi med storheter som Catherine Deneuve och Gérard Depardieux, mycket nöje!

Trevlig helg!

Maria