Går det? Att lämna bakom sig? Bör man det? Det händer att jag möter kunder som är helt ointresserade av sitt företags historia. Eller vill ta avstånd från den. Som inte vill ha med den att göra. Som begraver den djupt och lägger något tungt ovanpå.

Det handlar ofta om misslyckanden. Personliga, eller kanske förre ägarens. Felval. Konkurs kanske. Skam.

Det kan också vara en verksamhet som byter riktning. Omorganiserar sig. Börjar på ny kula. Drar ett streck. Härifrån och framåt. Att lämna bakom sig.

Jag kan förstå det. Vem vill inte ha en fresh start? Men hur ofta lyckas det egentligen?

Min erfarenhet är att vad det än är man vill springa ifrån är det klokare att först stanna till och titta på det man har så bråttom ifrån. Sätta sig ned. Ta ett djupt andetag. Take a good look. Så här har det varit. Jag ser det. Vad ska jag göra med det? Är det någonting här jag behöver, vill och kan åtgärda? Om inte, försonas med det som varit.  Andas ut. Res dig upp och ge det du har funnit en speciell plats i bokhyllan. Eller lägg det med varsam hand i en särskild låda innan du bär ned det i källaren.

Misslyckanden, våra och andras, är erfarenheter. De berättar att vi har försökt. Privat som i arbetslivet. Ett företag kommer alltid att få frågor om det som varit, särskilt om där finns något tvivelaktigt att nysta i. Bättre då att själv ha tittat på det tjorviga och kanske t o m löst upp några knutar.

Min mening är att det går att dra streck. Att lämna bakom sig. Att göra en fresh start. Men bara om man vet vad man drar ett streck över. Vad man lämnar bakom sig. Men också, att det som man så gärna vill lämna ofta är en tillgång. När man försonats med det.

Veckans filmtips

En kvinna får plötsligt en dag ett telefonsamtal från sin vuxna bortadopterade och mentalt bortträngda dotter. När en djupt begraven hemlighet grävs upp blir det till slut det som löser upp decennier av frusna och låsta relationer i familjen. När det förflutna införlivas i nuet går livet att leva. En fin Mike Leigh-film med den suveräna Brenda Blethyn som mamman i Lögner och hemligheter.

Trevlig helg!

Maria