Första gången jag träffade Lisbeth Pipping var när jag gjorde ett reportage med henne för SVT. Hon hade precis börjat skriva ned sin berättelse, det som skulle bli Kärlek och stålull.

Lisbeth växte upp med två små systrar och en utvecklingsstörd mamma. Det var en mycket otrygg barndom i smuts, rädsla och med tomma magar. Att lyssna till Lisbeths historier var plågsamt. Berättelse efter berättelse som med smärtsam tydlighet visade en liten flicka som tvingades vara den vuxna i familjen, som i desperation måste ta hand om både sina småsyskon och sin mamma.

Lisbeth Pipping kämpade sig igenom barndom och ungdom och kunde så småningom skapa sig ett vuxet liv. Dessutom lyckades hon omvandla sin fruktansvärda uppväxt till sitt yrke.

Lisbeth blev författare, föreläsare och debattör. Hennes berättelser i novellform fick namnet Kärlek och stålull, en bok som just utkommit i sin fjärde upplaga. Hon reser landet runt och berättar om sin barndom. Hon företräder barnet och den inte okontroversiella åsikten att det inte alltid är det bästa för barnet att leva med sina föräldrar.

Lisbeth Pipping och jag gjorde så småningom en liten film tillsammans, också den med namnet Kärlek och stålull. Försommaren då var lika vacker som den är just nu. Jag är tacksam och stolt över att jag fått vara en del av den lyckliga delen av Lisbeths livsberättelse. Och full av beundran inför hennes revansch på sin barndom.

Veckans film

Niceville (The Help) är en film som skildrar situationen för afroamerikanska kvinnor vilka lever sina liv som hembiträden hos vita överklassdamer i 1960-talets Mississippi. Men det som gör att jag tipsar om den i relation till Lisbeth Pipping – Kärlek och stålull är att den också handlar om barn. Barn som far illa. I det här fallet är det barn som blir negligerade och psykiskt misshandlade av överklassföräldrar som bara bryr sig om sig själva. En djupt berörande film vackert filmad av Stephen Goldblatt med Emma Stone, Viola Davis och Octavia Spencer.

Med detta tackar jag för den här terminen, jag önskar er just den sommar som ni vill ha, och ser fram emot att mötas igen i slutet av augusti!

Trevlig sommar till er alla!

Maria