Det frågar affärsmannen/kvinnan: vad kostar en film? Vad kostar en sån där film?

Hen syftar på ett filmporträtt, något som jag tycker mycket om att göra. Personen vet att jag har den tjänsten i mitt utbud och nu frågar hen, vad kostar en film?

Det kan jag inte svara på, säger jag, en respons som affärsmannen/kvinnan inte alls är nöjd med. Vilket jag kan förstå. Hen funderar på att göra en investering och vill naturligtvis veta  hur stort hål i plånboken den kommer att göra. Jag som erbjuder tjänsten borde kunna svara på det rakt av.

Anledningen till att jag inte kan svara är att jag inte vet vilken film personen vill ha. Inte vet jag, svarar hen irriterat när jag pekar på det, det ska väl du veta, det är ju du som är filmare!

En reaktion som jag också verkligen kan förstå. Hen vill köpa en tjänst av en professionell filmskapare och jag kan inte ge hen uppgifter på varken det ena eller det andra. Affärsmannen/kvinnan vill delegera till mig som ska utföra, punkt.

När arkitekten Kjetil Thorsen från norska arkitektbyrån Snöhetta talade på invigningen av Väven i Umeå 2014 sa han: “En byggnad kan aldrig bli bättre än dess beställare är”. Han syftade på Balticgruppen och Krister Olsson som gett uppdraget att bygga Umeås nya ansikte mot älven till just Snöhetta. Med ett mycket fint resultat. Och jag hade lyckan att få dokumentera det.

Samma sak gäller film. En film kan aldrig bli bättre än dess beställare är. För att jag ska kunna utföra mitt uppdrag väl och göra beställaren nöjd måste jag veta vad beställaren vill berätta. Jag behöver veta syftet med filmen, jag behöver veta vem mottagaren är och vad som ska berättas.

Finns det då ingenting jag kan säga, kan jag inte vara tillmötesgående? Jo naturligtvis ska jag vara det, nåt annat vore ju otänkbart! Jag kan ge förslag och ett ramverk. Men först när jag har förutsättningarna för uppdraget kan jag räkna på det och ge ett rättvisande svar på frågan Vad kostar en film? För det rätta och pålitliga svaret vill ju både beställaren och jag veta.

Veckans filmtips

När filmaren m.m. Nora Ephron gör film efter sin självbiografiska bok om skilsmässan från journalisten Carl Berstein, får man anta att uppdragsgivaren Nora Ephron berättat för filmaren Nora Ephron precis vad hon vill berätta! Heartburn är en underhållande film, särskilt om man är intresserad av Nora Ephron och Carl Bernstein. Med Meryl Streep och Jack Nicholson i huvudrollerna kan det inte bli annat än välspelat!

Trevlig helg!

Maria