Borta är hemma, hemma är borta – Away is Home, Home is Away

Fotoutställningen “Borta är hemma, hemma är borta -Away is Home, Home is Away” började som ett elevprojekt 1997 under min tid på Photographic Center Northwest i Seattle. Ett försök att dokumentera det Seattle mitt utomstående öga fascinerades av 1993 när jag först kom dit, det Seattle jag snabbt lärde mig att älska. Och det var inte vykortsbilderna som fångade mig, det var detaljerna och företeelserna i denna 3,7-miljonersstad som vänligt välkomnade mig. Senare fick jag i uppdrag av Nordic Heritage Museum att visa min svenska miljö med samma öga. Det var naturligtvis ett omöjligt uppdrag. Är man sjunde generationen i en liten västerbottnisk by är ögonen nedärvda med känslor och information man själv inte alltid har valt. Men min hemkomst efter en längre tid i Seattle visade sig ge mig oväntad hjälp.

Många som frivilligt bytt kultur med positiv utgång under en period har liknande upplevelser. Att det är svårt att komma hem. Att ingen på djupet vill veta hur man haft det. Vem man blivit. En ny ensamhet i det så bekanta som inte självklart är hemma längre. Man gnuggar sig i ögonen och hoppas att de välkända pusselbitarna ska lägga sig tillrätta. Men det fortsätter att skava där bakom ögonlocken.

I det läget tog jag fram min Rolleiflex. Och i sökaren såg jag utsnitt av det jag behövde se. Släpljuset. Reflexerna. Den nyfödda sommaren. Vinterns ljudlöshet. Landsbygdens romantik. Fotograferandet med ett utomstående öga blev mitt inre ögas längtan efter frid i kluvenheten. Medan bilderna från Seattle är fotograferade i nyvunnen passion är de västerbottniska bilderna komna ur en saknad av en okomplicerad första kärlek.

Borta är hemma, hemma är borta. Ständig längtan. Kluven och berikad.

Maria Stolterman

Utställningen producerad på uppdrag av Nordic Heritage Museum, Seattle. Visad där hösten 2002 och på Västerbottens museum i Umeå vintern 2007.

bild1_webb

bild2_webb

bild3_webb

seattlebibliotek-studio-stolterman

solnedgang-vid-sjon-webb

a-place-for-a-swim-studio-stolterman